Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Θερινά... θερινής νυχτός!

Είναι γνωστό σε όλους το πρόβλημα που υπάρχει με τις παροχές σε είδος των περασμένων ετών, οι οποίες δεν έχουν χορηγηθεί και το αντίτιμο τους πρέπει να δοθεί σε χρήμα στους δικαιούχους. Γνωστή είναι επίσης και η αδράνεια της Υπηρεσίας πάνω σε αυτό το ζήτημα. Η πιο χαρακτηριστική και ίσως και η πιο εξωφρενική από αυτές τις περιπτώσεις αφορά τα Είδη Ατομικής Προστασίας έτους 2006 (θερινά ρούχα, σαπούνι, δερμάτινο).

Δεδομένου ότι το 2006 το πρώην ΝΠΔΔ «Δημοτικοί Π.Σ. του Δήμου Αθηναίων » δεν είχε συγχωνευθεί με το Δ.Β.Α. , κάθε φορέας ξεκίνησε τις δικές του διαδικασίες . Στο «Νομικό» αρκετοί Διαγωνισμοί τελεσφόρησαν και ένα μεγάλο μέρος (έμειναν κάποιες εκκρεμότητες) των ειδών δόθηκε στους δικαιούχους. Στο Βρεφοκομείο αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην πάρουν τίποτα από τα προβλεπόμενα είδη. Το πρόβλημα παρέμεινε και μετά την συγχώνευση με αποτέλεσμα το «διευρυμένο» πλέον Βρεφοκομείο να εμφανίζει μια εικόνα όπου το μισό προσωπικό να έχει πάρει τα περισσότερα από τα είδη ατομικής προστασίας ενώ το άλλο μισό να μην έχει πάρει τίποτα. Το Ενωτικό Σωματείο έθεσε το ζήτημα και πρότεινε την καταβολή σε χρήμα του αντιτίμου των εν λόγω ειδών που εκκρεμούσαν στους δικαιούχους, με βάση τις κείμενες διατάξεις. Τελικά το θέμα έφτασε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΒΑ όπου στη συνεδρίαση της 21ης/11/2006 αποφάσισε

Α) Να εγκρίνει την καταβολή σε χρήμα της αξίας των θερινών ειδών ατομικής προστασίας έτους 2006 στους δικαιούχους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, σε όσους δεν έχουν δοθεί, μέλη της Π.Ο.Π. Ο.Τ.Α. και Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των Σ.Σ.Ε. των Ο.Τ.Α..

Β) Να προσκομισθεί στο Σώμα από την τότε Δ/νση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κατάσταση με τις εκκρεμότητες σχετικά με την χορήγηση ειδών ατομικής προστασίας σε δικαιούχους μονίμους υπαλλήλους του Ιδρύματος.

Γ) Να ερωτηθεί το αρμόδιο Τμήμα του ΥΠ.ΕΣ.ΔΑ. σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί αναφορικά με τις εκκρεμότητες.

Ωστόσο, η Υπηρεσία, αφενός δεν κατέβαλε άμεσα το χρηματικό αντίτιμο των «θερινών» στους δικαιούχους, αφετέρου ακόμα και μετά την απάντηση του ΥΠ.ΕΣ.ΔΑ. δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική ενέργεια προς διευθέτηση του ζητήματος.

Το Σωματείο σε συνεχείς συναντήσεις τόσο με την Πρόεδρο όσο και με την αρμόδια Δ/νση Ανθρωπίνου Δυναμικού επέμενε συνεχώς στο θέμα. Παρότι όμως υπήρχε πλήρης αποδοχή της εν λόγω οφειλής προς τους δικαιούχους, από την πλευρά της Διοίκησης , αλλά και η διαβεβαίωση ότι τα σχετικά ποσά προβλέπονταν στους προϋπολογισμούς των ετών που ακολούθησαν, δεν γινόταν απολύτως τίποτα. Στις 14/10/2008 το Ενωτικό Σωματείο απευθυνόμενο προς την Πρόεδρο του ΔΒΑ με το υπ΄ αρίθμ. 29891/14-10-2008 έγγραφο (το οποίο κοινοποίησε και στα μέλη του Δ.Σ. του ΔΒΑ), ζήτησε να συζητηθεί το θέμα εκ νέου στο Διοικητικό Συμβούλιο, επισυνάπτοντας μάλιστα και όλα τα σχετικά έγγραφα. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ουδέν νεώτερο…

Δεδομένης πλέον της αδιαφορίας της Διοίκησης για το όλο ζήτημα, πρέπει να τονιστεί ότι μόνιμη επωδός από τη μεριά της στις ατέρμονες συζητήσεις ήταν αφ’ ενός η μετακύληση ευθυνών στους υπαλλήλους, αφετέρου οι ενστάσεις της Επιτρόπου ,οι οποίες τη μια ήταν «ήπιες» και θα μπορούσαν να καμφθούν, δημιουργώντας και τις ανάλογες προσδοκίες, την άλλη γινόντουσαν έντονες και απαγορευτικές. Μετά από 3 χρόνια αναμονής και ενώ το θέμα έχει κυριολεκτικά τελματώσει με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης, οι εργαζόμενοι περιμένουν ακόμα όχι κάτι που διεκδικούν, αλλά κάτι που δικαιούνται.

Παράλληλα εύλογα δημιουργούνται και κάποιες απορίες:

- Γιατί το χρηματικό αντίτιμο των ειδών που εκκρεμούσαν για το 2006, δεν αποδόθηκαν το 2006 (πριν χαρακτηριστούν δηλαδή «παρελθόντων ετών»); Αφού οι σχετικοί διαγωνισμοί είχαν γίνει, το κονδύλι υπήρχε.

- Γιατί δεν δόθηκε άμεσα, τουλάχιστον στους δικαιούχους Ιδιωτικού Δικαίου Χρόνου, όπως άλλωστε αποφάσισε το Δ.Σ. του Δ.Β.Α.;

- Γιατί εφόσον η Διοίκηση αποδέχεται την εκκρεμότητα που υπάρχει, δεν προχωράει στην έκδοση των αντίστοιχων Χρηματικών Ενταλμάτων; Ακόμα και αν υπάρχουν ενστάσεις από την Επίτροπο, υπάρχουν και οι ανάλογες διαδικασίες. Η εκάστοτε Επίτροπος πρεσβεύει τον προληπτικό έλεγχο, δεν διοικεί το Βρεφοκομείο. Ή μήπως όχι;

- Γιατί πρόβλημα με την Επίτροπο έχουν ΜΟΝΟ τα εντάλματα που αφορούν εργαζόμενους; Γιατί ΜΟΝΟ σε αυτά προκύπτουν ζητήματα για το πώς πρέπει να είναι, πόσα πρέπει να είναι, τι έτους θα έπρεπε να είναι; Γιατί ΜΟΝΟ σε αυτά υπάρχουν τόσο συχνά προβλήματα με την κοστολόγηση, τους δικαιούχους, και τόσα άλλα; Αυτή η στατιστική ανωμαλία δεν θα έπρεπε να απασχολεί τη Διοίκηση; Την απασχολεί άραγε; Μάλλον όχι , θα έλεγα μάλιστα ότι ενδεχομένως και να την αποδέχεται ή ακόμα και να συμφωνεί. Φαντάζεστε κάποιοι να κάνουν δημόσιες σχέσεις με τις παροχές των εργαζομένων; Τότε τα πράγματα θα έχουν σοβαρέψει πολύ.

Κώστας Χαραλαμπίδης

Πρόεδρος Ενωτικού Σωματείου Εργαζομένων

Δεν υπάρχουν σχόλια: