Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Ασχετοσύνης υμών τον ανάγνωσμα... Εδάφιο β'

  • Σε αυτό το δεύτερο μέρος της παρουσίασης των προτάσεων της Προέδρου για την τροποποίηση του Οργανισμού, δε θα ξεκινήσουμε με ερωτήματα, αλλά με κάποιες επισημάνσεις και συγκρίσεις!
  • Αυτό που θα θέλαμε πρωτίστως να επισημάνουμε είναι το ότι η κάθε ειδικότητα - και ειδικά αυτές των κλάδων ΠΕ και ΤΕ - έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, νομικά κατοχυρωμένες και σίγουρα διαχωρισμένες και διαφοροποιημένες από κάποιες που μπορεί να "νομίζουμε" ότι μοιάζουν μεταξύ τους ή είναι σχεδόν ίδιες.
  • Αφορμή για τα παραπάνω είναι η πρόταση σχετικά με την προσάρτηση του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, σε αυτό των Εποπτών Δημόσιας Υγείας. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα! Άλλη η δουλειά του Επόπτη Δημόσιας Υγείας και εντελώς διαφορετική αυτή του Τεχνολόγου Τροφίμων!
  • Ο Επόπτης Δημόσιας Υγείας είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των κανόνων και προδιαγραφών υγείας που ασφαλώς πρέπει να τηρούνται στο σύνολο των τμημάτων που σχετίζονται με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δ.Β.Α. - δηλαδή στους παιδικούς σταθμούς, στα μαγειρεία κ.λ.π. - ενώ ο Τεχνολόγος Τροφίμων είναι υπεύθυνος για τον ποιοτικό έλεγχο των πρώτων υλών των τροφίμων και των τελικών προϊόντων που φτάνουν στα πιάτα των παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς, για τις προδιαγραφές τους κ.λ.π.
  • Τι κοινό έχουν αυτές οι δύο ειδικότητες μεταξύ τους; Κατά την άποψή μας ΚΑΝΕΝΑ! Γιατί, λοιπόν, θα πρέπει οι δύο αυτοί τόσο σημαντικοί τομείς να βρίσκονται σε ένα τμήμα; Γιατί υποβιβάζεται ο ρόλος του ενός ή του άλλου; Και γιατί μέσα στην ίδια πρόταση της Προέδρου και της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού ζητείται η εξάλειψη 2 θέσεων ΤΕ Διαιτολόγων;
  • Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση προσλαμβάνονται Διαιτολόγοι παντού και μάλιστα σε κάποια κράτη εκπονούνται ολόκληρα προγράμματα από Διαιτολόγους - Διατροφολόγους προκειμένου τα παιδιά να μάθουν να τρέφονται σωστά από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εφαρμόζεται σε όλες τις βαθμίδες (από παιδικούς σταθμούς έως πανεπιστήμια) ειδικό πρόγραμμα βασισμένο στη Μεσογειακή Διατροφή υπό την αιγίδα Διαιτολόγων και Διατροφολόγων!
  • Εμείς και σε αυτόν τον τομέα προσπαθούμε να πρωτοτυπήσουμε ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ... Γιατί;