Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Συμβασιούχοι & Απόφαση Δ.Ε.Κ.

Στις 23 Απριλίου 2009 το Δ.Ε.Κ. (Τρίτο Τμήμα) εξέδωσε την πολυαναμενώμενη απόφαση του που αφορά στο ζήτημα των Συμβασιούχων. Απόφαση που προκάλεσαν προδικαστικά ερωτήματα Πρωτοδίκη του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνου και που σαφέστατα δίνει ελπίδες για την συνέχιση του αγώνα γιά την οριστική δικαίωση των συναδέλφων συμβασιούχων.

Τα νομικά συμπεράσματα της εν λόγω απόφασης, όπως διατυπώθηκαν και αξιολογήθηκαν από το νομικό μας σύμβουλο κ. Δημήτρη Περπατάρη, έχουν ως εξής:

1. Ο Έλληνας (Εθνικός Δικαστής) έχει ευρύτατες αρμοδιότητες να προστατεύσει τους προσφεύγοντες ενώπιόν του συμβασιούχους αντίθετα με τα πορίσματα περί απαγορευτικού μονόδρομου που επικαλούνταν η Κυβέρνηση και η οριακή πλειοψηφία του Αρείου Πάγου.

2. Όλες οι κυβερνήσεις των Κρατών - Μελών και πρωτίστως η Ελληνική έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν την πλήρη αποτελεσματικότητα των κανόνων του Κοινοτικού Δικαίου για τους συμβασιούχους και μάλιστα όχι μόνο στην περίπτωση μη μεταφοράς ή μη ορθής μεταφοράς της Κοινοτικής Οδηγίας αλλά και στην περίπτωση που τα εθνικά μέτρα δεν εφαρμόζονται κατά τρόπο αποτελεσματικό.

3. Μπορεί να κριθεί ότι η προστασία που προσέφερε ήδη από το 1920 ο νόμος 2112 αποτελεί ισοδύναμο νομοθετικό μέτρο προστασίας των συμβασιούχων που απασχολούνται υπό καθεστώς πάγιας και διαρκούς εκμετάλευσης στην Ελλάδα, το δε επίπεδο προστασίας τους δεν μπορεί και δεν πρέπει αν χειροτερεύσει όσα Π.Δ. περιορισμένης τακτοποίησης και αν σκαρφιστούν οι εκάστωτε Κυβερνητικοί εγκέφαλοι. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι μπορούν να επικαλούνται την προστασία της Οδηγίας έναντι του Δημοσίου όταν αυτό ενεργεί ως εργοδότης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών υποδεχόμενο την απόφαση του Δ.Ε.Κ., κατέστησε σαφές δια στόματος του ίδιου του Υπουργού κ. Προκόπη Παυλόπουλου οτι ΔΕΝ προτείθεται να προβεί σε οποιδήποτε νομοθετική ρύθμιση τακτοποίησης συμβασιούχων. Ωστόσο, το ζήτημα θα απασχολήσει ξανά το Ευρωπαικό Δικαστήριο αφού εκκρεμούν και άλλα προδικαστικά ερωτήματα από το πρωτοδικίο της Λειβαδιάς. Εκεί περιμένουμε να γίνει νύξη και για την τροπολογία που έγινε για το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου ουσιαστικά η Ελληνική Κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση «έπληξε» τον 24μηνο περιορισμό διαδοχικών συμβάσεων, διάταξη που την επικαλέστηκε ως προστατευτική για τους συμβασιούχους κατά την συζήτηση στο Δ.Ε.Κ.

Συνάδελφοι, το Ενωτικό Σωματείο, καλεί τους συμβασιούχους του Δ.Β.Α. σε διαρκή εγρήγορση και ενεργοποίηση, πρέπει όλοι να βγούν από το λήθαργο που τους οδήγησαν παπαγαλάκια και μαθητευόμενοι μάγοι που δήθεν θα ασκούσαν την «καθοριστική» επιρροή τους προκειμένου να βγάλουν λαγούς τακτοποίησης από τα τρύπια τους καπέλα, καλλιεργώντας με αυτόν τον τρόπο είτε τον εφησυχασμό, είτε το φόβο.

Εν αναμονή της υποδοχής που θα τύχει η απόφαση του Δ.Ε.Κ. από τους Έλληνες Δικαστές, που στο πρόσφατο παρελθόν όντας απαλλαγμένοι από αποφάσεις τηλεφωνικών συνεδριάσεων, δικαίωσαν μεταξύ άλλων και συμβασιούχους του Δ.Β.Α.,(τους οποίους η Διοίκηση έστειλε στο Εφετείο) δηλώνουμε ευθαρσώς και δημόσια για ακόμα μια φορά ότι οι συμβασιούχοι του Δ.Β.Α. παρότι αυτασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ (ταμείο εργοδοτών), παρότι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, απασχολούνται με όρους ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, αποτελούν το 1/3 του προσωπικού του Βρεφοκομείου και προσφέρουν εξίσου με τους υπόλοιπους συναδέλφους.