Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Εργασιακός Μεσαίωνας!

Η Ίδρυση του Ενωτικού Σωματείου

Το Ενωτικό Σωματείο ιδρύθηκε το 2003. Από το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς υπήρχε αναβρασμός στις τάξεις των Συμβασιούχων, εξαιτίας της έντονης και διαρκούς άρνησης των «συνδικαλιστών» του Δ.Β.Α. να τους εγγράψουν σε κάποιο σωματείο, αλλά και της μεγάλης αγωνίας και αβεβαιότητας για το εργασιακό τους μέλλον.

Είχαν προηγηθεί δύο χρόνια «άτυπων» συναντήσεων των Συμβασιούχων, με πρωτεργάτες και υποκινητές τον Φάνη (Τσέλιο), τον Σωτήρη (Μιχαλόπουλο) και τη Βερόνικα (Λαμπρακούλη), ώσπου στις 30 Οκτωβρίου του 2003 γίνεται μία συνάντηση σε χώρο πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, όπου η συμμετοχή είναι μαζική και πέρα από κάθε προσδοκία. Στη συνάντηση εκείνη ήταν παρών ο Δημήτρης Περπατάρης, Εργατολόγος και μετέπειτα Νομικός Σύμβουλος του Ενωτικού Σωματείου, που συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή την ίδρυση.

Ακολούθησαν μέρες εκφοβισμού… όχι από την τότε Διοίκηση – όπως θα περίμενε κανείς – η οποία άλλωστε δε στάθηκε σε καμία περίπτωση εμπόδιο στις προσπάθειές μας, αλλά από «συναδέλφους» που δεν ήθελαν ή δε μπορούσαν να ανεχτούν το Συμβασιούχο σαν «ίσο μεταξύ ίσων». Τίποτα όμως δεν ήταν ικανό να μας σταματήσει κι έτσι φτάσαμε στο Φεβρουάριο του 2004, όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες μας εκλογές.

Κομβικό σημείο της πορείας μας ήταν ο Φεβρουάριος του 2005, όπου ύστερα από απαίτηση μονίμων και αορίστου χρόνου συναδέλφων, προχωρήσαμε στην τροποποίηση του Καταστατικού, δίνοντας έτσι σε όλους το δικαίωμα της εγγραφής και κυρίως της ενεργής συμμετοχής στο Ενωτικό Σωματείο. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε κάνει πολλά, αλλά κυρίως έχουμε δεσμευτεί απέναντι στο συνάδελφο, να κάνουμε ακόμα περισσότερα… να είμαστε πάντα μπροστά στους αγώνες και στις διεκδικήσεις!

Φάνης Τσέλιος – Δέσποινα Γούργαρη