Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

8 Οκτωβρίου 2008: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει τη δίκαιη υπόθεση των Συμβασιούχων της Ελλάδας.

Η ώρα της τελικής νομικής κρίσης για το θέμα των συμβασιούχων επιτέλους πλησιάζει. Η δικάσιμος που με τόση αγωνία περίμεναν όλοι οι συμβασιούχοι που δε χώρεσαν στις στενές προϋποθέσεις τακτοποίησης του Προεδρικού Διατάγματος 164/04 (γνωστό πλέον ως «Π.Δ. Παυλόπουλου») ορίστηκε.

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) θα συζητήσει και θα κρίνει την υπόθεση που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους με το μανδύα είτε της σύμβασης «ορισμένου χρόνου» είτε της σύμβασης «έργου» κατά τη δικάσιμο της 8ης Οκτωβρίου 2008.

Οι Ευρωπαίοι Δικαστές καλούνται να απαντήσουν στο καίριο ερώτημα που τους έθεσαν απευθείας με προδικαστικό ερώτημα οι Έλληνες συνάδελφοί τους (Πρωτοδίκες Ρεθύμνου, ίδια ακριβώς αιτήματα έχουν απευθύνει και τα Πρωτοδικεία Λιβαδειάς και Κέρκυρας) αν και κατά πόσο η Ελληνική Πολιτεία και το νομοθετικό καθεστώς της εξάντλησαν την «προστασία» τους προς τους συμβασιούχους με μόνη την εφαρμογή του «Π.Δ. Παυλόπουλου» (και «Παναγιωτόπουλου» αντίστοιχα το ένα για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τα ΝΠΔΔ και το άλλο για τον ιδιωτικό) ή αντίθετα έχοντας προστατευτικό νομοθετικό πλαίσιο ήδη από το 1920(!) (Ν.2112/20 άρθρο 8) οι συμβασιούχοι που εργασιακά ταλαιπωρούνται επί χρόνια ως αντικείμενο εκμετάλλευσης αν και κάλυπταν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες πρέπει να τακτοποιηθούν ως τακτικό προσωπικό του φορέα απασχόλησής τους.

Με λίγα λόγια αν η «προστασία» τους ήταν νόμιμα εφάπαξ και αφορούσε λίγους συμβασιούχους που συγκέντρωναν σε μία χρονική στιγμή όλες τις στενάχωρες προϋποθέσεις του ΠΔ ή αλήθεια οφείλει να είναι διαρκής και απεριόριστη χρονικά, αφού μάλιστα καμία Κυβέρνηση και καμία σύνθεση της Βουλής δεν κατήργησε νομοθετικά τη διάταξη αυτή του Ν.2112/20 από την ψήφισή του μέχρι και σήμερα.

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αναμένονται λίγους μήνες αργότερα, θα είναι καθοριστικές ακριβώς γιατί θα επηρεάσουν άμεσα την έκβαση όλων των υποθέσεων συμβασιούχων που εκκρεμούν στα Ελληνικά Δικαστήρια. Οι αποφάσεις του ΔΕΚ μάλιστα είναι δεσμευτικές για κάθε Δικαστήριο και για κάθε αρχή σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Η θετική απόφαση του ΔΕΚ θα αποτελέσει άλλωστε και την καλύτερη και θετικότερη νομολογιακή εξέλιξη στο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα των συμβασιούχων και θα υπερισχύσει των πρόσφατων αρνητικών αποφάσεων της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που με εισηγητή τον Εισαγγελέα του κ. Σανιδά μετέστρεψε αιφνιδιαστικά προηγούμενη θετική νομολογία του.

Θα αποτελέσει τέλος την καλύτερη δικαίωση για τους χιλιάδες παλιούς και νέους συμβασιούχους, αφού κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι το καθεστώς της ευέλικτης και ανασφαλούς εργασίας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και χιλιάδες νέοι συμβασιούχοι έχουν προστεθεί στους παλαιότερους και επί χρόνια ατακτοποίητους. Θα έρθει τέλος, η συνέχεια πρόσφατων θετικών αποφάσεων για τους συμβασιούχους του ίδιου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιβάλουν και τη μισθολογική ισότιμη μεταχείριση των συμβασιούχων με το τακτικό προσωπικό των υπηρεσιών απασχόλησής τους και μάλιστα ανεξάρτητα από το σύστημα συμβάσεων πρόσληψής τους.

Δημήτρης Περπατάρης

Δικηγόρος – Εργατολόγος

Νομικός Σύμβουλος

Ενωτικού Σωματείου Εργαζομένων Δ.Β.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: