Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Οι Κ.Υ.Α., το γάλα και το κακό συναπάντημα…

Το 2006 άλλαξε ριζικά το καθεστώς παροχών σε είδος για το προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Νομοθέτης με σειρά Κ.Υ.Α. καθόρισε τους δικαιούχους ανά είδος ατομικής προστασίας, ενώ τους κατέστησε αυτόματα και δικαιούχους 1 λίτρου φρέσκου γάλακτος την ημέρα. Σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού να το χορηγήσουν, μπορούν εναλλακτικά να χορηγήσουν ίση ποσότητα γάλακτος μακράς διαρκείας ή εβαπορέ. Εάν και πάλι υπάρξει αντικειμενική αδυναμία, τότε δίνεται η δυνατότητα να καταβληθεί η αξία του γάλακτος σε χρήμα, με απόφαση του οικείου Συμβουλίου και με βάση την ισχύουσα, κάθε φορά λιανική τιμή πώλησής του.

Για το γάλα λοιπόν του 2007 το Δ.Β.Α προκήρυξε διαγωνισμούς αρχικά για φρέσκο και κατόπιν για τύπου εβαπορέ. Όταν αυτοί δεν τελεσφόρησαν, το Δ.Σ. αποφάσισε την καταβολή του χρηματικού αντιτίμου στους δικαιούχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Η αρμόδια λοιπόν Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού πραγματοποίησε έρευνα αγοράς για γάλα εβαπορέ στα πλαίσια της οποίας ανακάλυψε το γάλα “piesto” το πλεονέκτημα του οποίου, δεν ήταν η υψηλή τιμή λακτόζης και ασβεστίου, αλλά η χαμηλή τιμή κόστους που είχε και συγκεκριμένα 0,64 €. Τιμή που τελικώς και εισηγήθηκε , ενώ παράλληλα ισχυρίζονταν ότι σε διαγωνισμούς του Δήμου Αθηναίων προσήλθαν εταιρίες με προσφορές χαμηλότερες των 0,60 €, γεγονός που κατά την άποψη της ήταν τόσο δεσμευτικό για τον περιορισμό της τιμής του χρηματικού αντιτίμου για το γάλα του 2007, που εξέφραζε επιφυλάξεις ακόμα και για την θεώρηση των ενταλμάτων από την Επίτροπο. Τελικώς στις 24/12/2008 στο Δ.Σ. του Δ.Β.Α. αποφασίστηκε η καταβολή να γίνει με 0,79 €, τιμή για την οποία δυστυχώς κάποιοι έφτασαν στο σημείο να υπερηφανεύονται κιόλας.

Δύο μήνες περίπου πριν απ’ όλα αυτά (6/10/2008) πέρασε, εκτός ημερήσιας διάταξης, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων το ίδιο θέμα (καταβολή χρηματικού αντιτίμου για το γάλα 2007 στους δικαιούχους συναδέλφους του Δήμου Αθηναίων). Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την καταβολή αντιτίμου 1lt φρέσκου γάλακτος με τιμή 1,20 €. Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα λέει ο αξιότιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου όπως αυτά αποτυπώνονται στα πρακτικά: «Και για να είμαστε απολύτως σύννομοι, το κατεπείγον προκύπτει από την ανάγκη που έχουν οι εργαζόμενοι να ενισχυθούν με αυτό το ποσό. Αυτό είναι το κατεπείγον και γι αυτό έρχεται προ ημερησίας διατάξεως»

Η Διοίκηση ακόμα και σήμερα ισχυρίζεται ότι αφενός μεν το όλο ζήτημα είναι διαφορετικό για τους δύο φορείς, αφετέρου δε, ότι ακολουθούμε κατά τα άλλα τις κατευθύνσεις του Δήμου Αθηναίων. Κατά την άποψη μου το μόνο που διαφοροποιείται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η βούληση και τίποτε άλλο. Στο Δ.Β.Α. ακολουθήθηκε υποδειγματικά η διαδικασία, όπως προσδιορίζεται από τις Κ.Υ.Α μέχρι του σημείου της επιλογής της τιμής, εκεί αποκρύφτηκε επιμελώς τι έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ίδιο θέμα, αγνοήθηκε τελείως το φρέσκο γάλα, παρότι έγινε σχετικός διαγωνισμός, επιλέχθηκε το «κατάλληλο» εβαπορέ, διανθίστηκαν όλα με λίγο καταστροφή από την «κακιά Επίτροπο» και αυτό ήταν!! Παράλληλα, το Δόγμα «ακολουθούμε το Δήμο» στην πράξη μάλλον εφαρμόζεται επιλεκτικά και τουλάχιστον για το Σωματείο μας από εδώ και πέρα αποτελεί μια άκυρη επισήμανση.

Τέλος αυτό που για εμένα αξιολογείται ως πιο σημαντικό απ’ όλη αυτή την ιστορία είναι ότι κάποιοι ψήφησαν για τους συναδέλφους δικαιούχους του Δήμου Αθηναίων αξία χρηματικού αντιτίμου για το γάλα 2007 1,2 € και δύο περίπου μήνες μετά οι ίδιοι θεώρησαν ότι για τους δικαιούχους στο Δ.Β.Α. είναι αρκετά τα 0,79 €.

Συνάδελφοι κάποιοι μας υποβίβασαν στη Β΄ Εθνική. Άντε και εις ανώτερα.

Κώστας Χαραλαμπίδης

Πρόεδρος

Ενωτικού Σωματείου Εργαζομένων Δ.Β.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: