Στην αρχαία Αθήνα η Εκκλησία του Δήμου ήταν η κύρια δημοκρατική συνέλευση, όπου συμμετείχαν όλοι οι πολίτες ενεργά στη διαδικασία των αποφάσεων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας του 5ου π.Χ. αιώνα και αντάλλασσαν απόψεις για όλα τα θέματα που τους απασχολούσαν.
Σήμερα η Εκκλησία του Δήμου δεν υπάρχει, γιατί φαίνεται πως η δημοκρατία μας δεν την αντέχει, αλλά ευτυχώς την έλλειψη αυτή ήρθαν να καλύψουν τα Blogs, όπου είναι ουσιαστικά το μοναδικό μέσο δημόσιου διαλόγου που διαθέτει ο «Πολίτης του Κόσμου» και ο Έλληνας ειδικότερα!
Τα Blogs είναι ο τομέας του Διαδικτύου που αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια, ακόμα και στην Ελλάδα που η χρήση του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο σε άλλες χώρες. Είναι μία δύναμη ιδιαίτερη – όπως έχει αποδειχθεί – και αυτός ίσως είναι ο λόγος που επιχειρήθηκε ο έλεγχος και η φίμωσή τους.
Ο Έλληνας Blogger (σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού «Monthly Review» και της εταιρείας ερευνών VPRC, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 18/11/2008 ) είναι άντρας ηλικίας 25 – 44 ετών, μορφωμένος, μισθωτός του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και συνήθως ανήκει στην Κεντροαριστερά. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα Blogs είναι τόπος έκφρασης, συμμετοχής και δημοσιοποίησης ιδεών και προσωπικών απόψεων και η ανωνυμία είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε άτομα εντελώς απαθή σε κοινωνικά ή άλλα θέματα να κινητοποιηθούν. Μόνο το 35% όσων ερωτήθηκαν διαφωνούν με την ανωνυμία των σχολίων στα Blogs, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (το 94%) θεωρεί ότι τα Ελληνικά Blogs τηρούν τη δεοντολογία.
Ισχυρό χαστούκι στη φημολογία και «παραφιλολογία» σχετικά με τρόπους και μεθόδους ελέγχου και περιορισμού στη δράση των Bloggers στην Ελλάδα δίνει η Έκθεση του Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Σταύρου Λαμπρινίδη, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 17 Φεβρουαρίου 2009 – της οποίας είναι και Αντιπρόεδρος. Με την Έκθεση αυτή επιδιώκεται η κατάρτιση μιας «Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο» (Internet Bill Of Rights) σε παγκόσμιο επίπεδο.